Internationale schakelklas (ISK)

De scholen die deel uitmaken van het Zoetermeers samenwerkingsverband voor passend voortgezet onderwijs hebben voor leerlingen die geen of nauwelijks Nederlands spreken internationale schakelklassen (ISK) ingericht.

Leerlingen van de ISK worden als leerling van het Oranje Nassau College locatie Clauslaan ingeschreven.

In de ISK wordt intensief taalonderwijs aangeboden dat aansluit bij de individuele leerbehoeften van de leerlingen die het Nederlands niet, of nog niet voldoende beheersen. Naast het Nederlandse taalonderwijs dat aangeboden wordt, krijgen de leerlingen wiskunde, Engels, lichamelijke opvoeding en handvaardigheid. Afhankelijk van de vorderingen en het uitstroomperspectief van de leerlingen kunnen daar andere vakken bijkomen, bijvoorbeeld Duits. 

De ISK is voor leerlingen van alle niveaus, uiteenlopend van praktijkonderwijs tot en met vwo. Er zijn (drie) ISK-klassen voor leerling van 12 tot en met 15 jaar en (vier) ISK-klassen voor leerlingen voor leerlingen van 16 tot 18 jaar.

Het doel van het onderwijs in de ISK is de leerlingen binnen maximaal twee jaar voldoende Nederlands te leren, opdat zij kunnen instromen in een reguliere school voor voortgezet onderwijs.

Leerlingen van 16 jaar en ouders stromen in de meeste gevallen uit naar een middelbare beroepsopleiding of werk.


Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de coördinator van de ISK, telefoon 079 - 3411041, mail e.vanbelle@onc.unicoz.nl

Terug naar het overzicht